Partij voor de Dieren wil popu­lieren Indu­strieweg behouden


12 december 2017

Populieren Industrieweg, foto: Google Maps Populieren Industrieweg

Update: De rechter heeft besloten kappen voorlopig niet toe te staan. De Partij voor de Dieren hoopt dat de uiteindelijke uitspraak zal leiden tot een definitieve vernietiging van de vergunning. We blijven de zaak volgen.

Behoud bestaand groen. Kappen met kappen!

De gemeente is van plan in februari de Italiaanse populieren aan de Industrieweg te gaan kappen. Daar wil de Partij voor de Dieren samen met de bewoners een stokje voor steken. De prachtige bomenrij vormt al 22 jaar een natuurlijke beschermingswal voor de achterliggende wijk. De bomen vangen fijnstof en geluid af en nemen CO₂ op, heel belangrijk aan deze weg waar het met de luchtkwaliteit toch al slecht gesteld is. De Partij voor de Dieren is voor het behoud van oudere bomen waar dat kan, onder andere omdat het herplanten van jonge boompjes een schijnoplossing is. Deze zullen veel minder CO₂ verwerken en hebben jaren nodig om de straat weer hetzelfde aangezicht te geven. De meeste van de populieren zijn in prima staat en kunnen gewoon blijven staan als de gemeente haar plannen omtrent het fietspad iets bijstelt. Wij roepen hen op: Geef groen voorrang!

Kom in opstand
De wijk Hees is inmiddels al in opstand gekomen. Er zijn al meer dan 350 handtekeningen opgehaald via http://nietkappen.nl. Hier vind je ook veel informatie over de bomen en de plannen van de gemeente. Donderdag dient er een spoedprocedure, aangevraagd door een van de bewoners. Wij willen deze bezorgde burgers graag ondersteunen. We zullen de rechter laten zien dat Nijmegen haar bomen niet zomaar laat vallen!

Onze standpunten
Twee belangrijke punten uit ons verkiezingsprogramma zijn:
• De bescherming van bomen maakt deel uit van het groenbeleid. Hierin wordt opgenomen dat de gemeente terughoudend is met het snoeien van bomen.
• We scherpen criteria voor kapvergunningen flink aan om bomen beter te beschermen. Er komt een herplantplicht voor elke gekapte boom. Bomen krijgen de ruimte om te groeien en oud te worden. Bomenrijen en -groepen staan zoveel mogelijk met elkaar in verbinding. Dit bevordert goede leefomstandigheden voor onder meer vogels en vleermuizen.

Alle reden om ons dus stevig druk te maken over de populieren aan de Industrieweg. Als jij ook vindt dat een groen Nijmegen belangrijker is dan asfalt, stem dan op 21 maart Partij voor de Dieren!

Gerelateerd nieuws

Industriële melkfabriek vlakbij Natura2000 gebied Groesbeek gepland

Natuurgebied De Bruuk, Groesbeek Update: De gemeenteraad van Groesbeek heeft onder druk van onder andere Partij voor de Die...

Lees verder

Keizer Karelplein een van de gevaarlijkste verkeerslocaties van Nederland

Maandag werd bekend dat het Keizer Karelplein in Nijmegen een van de gevaarlijkste verkeerslocaties van Nederland is. Er zi...

Lees verder