Sanne Jäkel


Frac­tie­me­de­werker

Meer over Sanne Jäkel


Wat doe je in het dagelijks leven?
Na een tijd te hebben gewerkt in de jeugdhulpverlening heb ik een paar jaar geleden besloten om weer te gaan studeren. Ik doe nu de master Environment & Society Studies aan de Radboud Universiteit. Je kan me dan ook vaak vinden op de campus. Daarnaast ben ik actief in de Nijmeegse Klimaatcoalitie en in het bestuur van studentenvereniging AGREEn, waar leden werken aan verschillende duurzaamheidsprojecten.

In welke wijk woon je?
In Galgenveld.

Waarom kies jij voor de Partij voor de Dieren?
Ik ben bij de Partij voor de Dieren terecht gekomen omdat ik mij grote zorgen maak over alle uitdagingen die we als samenleving tegemoet gaan. Dit gaat gepaard met een groot verlangen naar rechtvaardigheid in de wereld, vooral voor groepen en dieren wiens interesses vaak niet worden meegenomen of achteraan worden geschoven. Ik denk dat we moeten streven naar een nieuwe status quo, een andere manier van denken en doen, vooral ten opzichte van de relatie tussen mens en natuur. Willen we een duurzame en rechtvaardige wereld, dan zit er volgens mij niks anders op dan dat we fundamenteel anders gaan nadenken over hoe we het beste met de natuur en onze medeaardbewoners om kunnen gaan.

Voor welk thema maak jij je hard in Nijmegen?
Ik maak me in het alledaagse leven hard voor dierenrechten. Je kunt me dan ook regelmatig vinden bij zogenaamde Save Squares in Nijmegen. Die hebben als doel om mensen bewust te maken van het leed van dieren in de veeteelt en van het feit dat dit onnodig is. Daarbij wordt steeds weer duidelijk hoe diep verankerd sommige overtuigingen zijn die ons worden aangeleerd, terwijl die misschien niet eens strijken met het mededogen dat in ons zit. Door middel van gesprekken kun je veel bereiken en van elkaar leren. Verder zet ik mij in voor klimaatrechtvaardigheid en systeemveranderingen die nodig zijn om dat te bereiken.

Wat is je favoriete plek van Nijmegen?
Ik ben erg graag in mijn appartementje, een plekje dat helemaal ‘ik’ is. Ook wandel ik graag rondom de Waal. Ik ben opgegroeid met ouders die houden van alles wat maritiem is, dus dat heb ik van jongs af aan meegekregen. Verder ben ik, vooral in de zomer, graag in de botanische tuin en de theetuin van Hortus.

Wat wil je verder nog vertellen over jezelf?
Ik houd van fancy plantaardig koken, lang bijkletsen met vrienden en tijd doorbrengen met mijn familie. Hoewel ik in het verleden wel eens dacht dat het leuk zou zijn om nog een keertje te verhuizen en een nieuwe, spannende plek te verkennen, denk ik dat ik ondertussen moeilijk ben weg te trekken uit Nijmegen en haar groene omgeving.