Kritiek op Blijde Incomste: 'Optocht dier­on­vrien­delijk? Ze blèren maar wat'


Partij voor de Dieren vindt de Blijde Incomste dier­on­vrien­delijk

27 augustus 2018
Nijmegen/Nederland:Gebroeders van LimburgfestivalDgfotofoto: Bert Beelen
PREMIUM
Nijmegen/Nederland:Gebroeders van LimburgfestivalDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

NIJMEGEN, 27 augustus 2018 - Wel of geen dieren bij de Blijde Incomste? Verzoening tussen voor- en tegenstanders lijkt ver weg.

Nijmeegs raadslid Eline Lauret van de Partij voor de Dieren had gisteren nog tijdens de bonte optocht de politie maar gebeld. Tevergeefs, want er kwam niemand, maar toch. ,,Een van de varkens zakte bijna door de hoeven en had verkoeling nodig. Ik zag dat het beest bijna bezweek. Ook waren er veel bijna-bijtincidenten tussen de meelopende varkens, ganzen en kamelen. Allemaal van de stress."

'Stress en angst'

Voor Lauret was het vooraf al duidelijk, na de Blijde Incomste - de middeleeuwse figurantenstoet tijdens het Gebroeders van Limburg-festival - wist ze het helemaal zeker: het laten meedoen van dieren moet per direct verboden worden. ,,Het meelopen in de drukte levert stress en angst op, vogels raken gedesoriënteerd", zegt ook mede-raadslid Michelle van Doorn. Zij stond eveneens langs de kant om een kijkje te nemen. ,,Een varken werd met een stok geslagen om bij de groep te blijven. Het gaat alle perken te buiten."

Naast de Partij voor de Dieren had eerder ook boswachter Tim Hoogenbosch zich al negatief uitgelaten, in zijn geval over het de hele dag 'op een paaltje vastbinden aan hun pootje' van roofvogels. Directeur Erik de Gans van het Gebroeders van Limburg-festival heeft naar aanleiding van de kritiek gesteld dat aaien door publiek niet meer mag, het op de schouder nemen van roofvogels evenmin. Een verbod op het meelopen van dieren vindt de organisatie niet nodig. ,,Dieren horen bij de middeleeuwen. Die tijd laten we zoveel mogelijk zien."

De Gelderlander vroeg ook wat de dierenbegeleiders er van vinden. Hebben de dieren het volgens hen zwaar?

Een varken werd met een stok geslagen om bij de groep te blijven. Het gaat alle perken te buiten

Michelle van Doorn, Raadslid

Varkenshoeder Bert Roelofs

Bert Roelofs.
Bert Roelofs. © Bert Beelen

,,Onze dieren van Animal Verhuur gaan dagelijks op stap met mensen. Ik weet zeker dat ze zich op hun gemak voelen. Wie anders beweert, heeft geen verstand van de praktijk van de dieren en roept en blèrt maar wat. Tegen hen zeg ik: ga eerst eens een paar jaar tussen dieren werken, dan weet je tenminste waarover je het hebt. Deze varkens zie je tijdens de stoet gewoon rustig sjokken, er is geen enkele stress. De kritiek vind ik genant, ook al omdat de afstand tussen mens en dier steeds groter aan het worden is.

,,Bij de schepping zijn mens en dier niet voor niets samen op aarde gekomen. Kinderen weten tegenwoordig met al die spelcomputers niet eens meer of een staart voor of achter zit. Laten we dus vooral proberen wat er nog aan contact is, te behouden. Deze varkens zijn opgegroeid met mensen, ze zijn ook belangrijk voor ontspanning van de mens. Bij dementerenden zijn onze varkens dankzij knuffelsessies nog het enige wat ze rustig kan maken. En daar moeten we mee ophouden? Echt flauwekul."

Antoinette van Kruijsbergen met kameel Liska

Soms vindt Liska het spannend. Dan ziet ze zichzelf in etalagerui­ten en denkt: ik wil die andere kameel leren kennen

Antoinette van Kruijsbergen, Baasje van kameel Liska

,,Soms vindt Liska het wel spannend. Dan ziet ze zichzelf in de etalageruiten en denkt ze: ik wil die andere kameel leren kennen. Maar verder kan ze prima tegen de drukte. Onnatuurlijk om mee te lopen? Wat is onnatuurlijk? Een kameel is een lastdier. Bij de bedoeïnen werken kamelen samen met mensen, ze zijn het gewend. Vind je dat dit niet kan, dan zou je ook honden bij mensen moeten weghouden.

,,We laten Liska ook rustig bij een braderie of gaan naar mensen in een verzorgingshuis. Een enkele keer vindt ze dat eng, maar veel vaker helemaal niet. Merken we bij het vertrek dat ze wat gestresst is, dan nemen we haar die dag niet mee. Liska kun je ook geruststellen door ze te aaien in de nek en geruststellende woordjes toe te spreken. Dat verschilt per kameel of dromedaris. Bij paarden in de buurt wordt ze soms sneller onrustig, dan moet je zorgen dat je afstand houdt. Liska en ik zijn gewend aan elkaar. Ik weet dat je goed naar het dier moet kijken. Door goed aan te voelen wat zij wil, gaat het altijd goed."

Chris Hartjes met oehoe Janne

Chris Hartjes.
Chris Hartjes. © Bert Beelen

,,Het meedoen aan een festival is niet dieronvriendelijk, de vogels zijn gewend aan mensen. Ze zijn in gevangenschap geboren, ze weten niet beter. Je zou ze pas echt straffen door ze in het wild los te laten. Dat overleven ze niet. Het mooie van onze vereniging, FeNics in Grave, is dat we onze vogels dichterbij de mensen kunnen brengen om ze over de roofvogelsoorten te informeren. Hoe zou dat in deze tijd anders nog kunnen?

,,Weet u dat uilen niet per definitie nachtdieren zijn, bijvoorbeeld? Het trainen om prooien te vangen is een ambacht zoals van een smid of beeldhouwer. Tijdens dit soort festivals en kindervakantiedorpen vertellen we over hoe mens en roofvogels eeuwenlang hebben samengewerkt. Merken we 's ochtends dat een vogel gestresst is, dan laten we die achter in onze volière, maar dat is zelden.Je zou ervoor kunnen zorgen dat onze vogels geen nageslacht meer krijgen. Maar u wilt toch ook geen verbod om met uw vrouw te kunnen spelen?'

Bron: Frank Hermans/ De Gelderlander


Gerelateerd nieuws

Wel of geen dieren op Gebroeders van Limburg Festival; de meningen zijn verdeeld

NIJMEGEN, 26-augustus 2018 - Dieren op het Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen, is dat wel of niet een goed idee? De ...

Lees verder

Partij voor de Dieren maakt berm Rijksweg schoon

Gepubliceerd op 11-09-2018 12:42 | Regio Nijmegen NIJMEGEN – Wie zondagmiddag op de Rijksweg...

Lees verder