Geen ban op biomassa in Nijmegen: ‘Het is bela­che­lijk’


PvdD: "Biomas­sa­cen­trale is bizar, zeer onver­standig en werkt ontbossing in de hand"

30 maart 2020
Energie centrale Nijmegen.
PREMIUM
Energie centrale Nijmegen. © DG/Rutger Van Der Zalm

NIJMEGEN - Er komt geen ban op het verbranden van biomassa (houtafval) in Nijmegen, zoals de Partij voor de Dieren en de Stadspartij DNF wensen. Burgemeester en wethouders willen die energiebron handhaven als alternatieve energiebron.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

Nijmegen wil graag de mogelijkheid tijdelijk kleinschalig biomassa te gebruiken op weg naar een gasloze stad. Ze denkt onder meer aan ‘een kleine biomassaketel op een warmtenet voor een buurt, in afwachting op aantakking op het grote warmtenet’.

Kleinschalige centrales

Ook vinden burgemeester en wethouders dat zij biomassa niet kunnen uitsluiten, omdat het volgens de landelijke regels wel degelijk een alternatieve energiebron is. Ze zeggen wel toe dat er eisen zijn aan de mogelijke bouw van kleinschalige centrales.

‘We kunnen met elkaar verkennen of er voorwaarden te stellen zijn waaronder dit soort initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden’, schrijft het college van B en W als antwoord aan de Partij voor de Dieren en Stadspartij DNF die kritische vragen hadden gesteld.

Geen nieuwbouw

Die twee partijen willen dat biomassa als alternatieve energiebron voortaan wordt uitgesloten en dat er geen nieuwe centrales worden gebouwd. In het warmteplan van de gemeente Nijmegen voor de overgang van gas naar andere energiebronnen, hoort het niet thuis, vinden zij.

Er zijn steeds meer twijfels of biomassa wel zo milieuvriendelijk is. Volgens onderzoeken is de verbranding van houtafval niet efficiënt en komen er veel meer schadelijke stoffen, met name CO2. Soms wordt er ook geen overtollig houtafval meer gebruikt maar worden er bomen voor gekapt.

Vergiftigd worden

,,Het is belachelijk”, reageert raadslid Jean Paul Broeren op de weigering van het gemeentebestuur. ,,In Nijmegen willen we zo snel mogelijk van het gas af, maar dat is helemaal niet nodig. Over tien jaar zijn er wie weet wat voor een technieken. Bij vuurwerk en dieselauto's is de gezondheid heel belangrijk, maar met die biomassacentrales mogen mensen in de wijken blijkbaar wel vergiftigd worden.”

,,Bizar en zeer onverstandig”, vindt ook Eline Lauret van de Partij voor de Dieren. ,,Een biomassacentrale werkt ontbossing in de hand. We weten dat er te weinig hout is in Gelderland. Waarom zou je ook een nieuwe biomassacentrale willen, als je die later weer moet afbreken?”

Biomassa op Engie-terrein

Beide partijen houden vast aan hun voorstel en zijn benieuwd naar de reactie van andere partijen, met name de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP. Lauret: ,,Bovenstaande argumenten hebben zij onlangs nog onderschreven toen zij tegen een nieuwe biomassacentrale waren op het Engie-terrein.”

De discussie stond eerder deze maand gepland, maar is voorlopig uitgesteld.

Gerelateerd nieuws

'Nijmegen wordt uitbundiger groen met lagere maaifrequentie’

Gepubliceerd op 17-12-2019 19:24...

Lees verder

Nijmegen verbiedt biomassacentrales in de stad: ook kleine installaties taboe

PREMIUM Energie centrale Nijmegen. © DG/Rutger Van Der Zalm ...

Lees verder