Open brief aan orga­ni­sa­toren evene­menten en festi­vi­teiten


Stop met het gebruik van dieren op evene­menten

13 augustus 2018

Beste organisatoren van evenementen en festiviteiten,

In dit zonnige seizoen van vakantie en vrije tijd zoeken de meesten van ons ontspanning en rust, op een vakantieadres maar ook in de eigen omgeving. Velen vinden vertier op gezellige en drukbezochte evenementen en die door diverse organisaties worden georganiseerd. Ook in Nijmegen valt er van alles te beleven. Vaak wordt er bij die festiviteiten gebruik gemaakt van levende dieren, meestal ingehuurd bij bedrijven die deze dieren commercieel exploiteren. Bekende voorbeelden zijn de circussen met dieren, de pony’s op de Nijmeegse najaarskermis en in december de levende kerststallen.

Dierenwelzijn niet gegarandeerd
Het probleem met het gebruik van levende dieren bij festiviteiten is dat het dierenwelzijn niet kan worden gegarandeerd en dat er in alle gevallen voorbij wordt gegaan aan de behoeften en belangen van de dieren. De Partij voor de Dieren Nijmegen roept hierbij dan ook alle ondernemers en organisatoren op om bij hun evenementen en festiviteiten geen levende dieren meer te gebruiken.

Gebroeders van Limburg festival
Het eerstvolgende evenement dat op de Nijmeegse kalender staat, is het Gebroeders van Limburg festival op 25 en 26 augustus. Vorig jaar ontstond er publieke verontwaardiging over de deplorabele toestand waarop er roofvogels en uilen werden getoond en gebruikt. In de krant konden we onlangs lezen dat de festivaldirectie heeft besloten om de vogels ook dit jaar weer in te zetten, zij het op een iets diervriendelijker wijze. De Partij voor de Dieren Nijmegen is blij dat de organisatie heeft geluisterd naar de kritiek, maar het feit blijft dat deze vogels buitengewoon ongeschikt zijn om in welke vorm dan ook te gebruiken. Verder hebben we vernomen dat het festival ook gebruik zal maken van levende dieren tijdens de ‘Blijde incomste’, een bonte stoet van middeleeuwse figuren. Er worden naast paarden tevens kamelen, varkens en ganzen door de straten gedreven. Net als de inzet roofvogels en de uilen is dit voor de Partij voor de Dieren Nijmegen onacceptabel.

Welzijn belangrijker dan gewoonten
Voor dieren is het geen feestje om te worden gebruikt bij een evenement. Vervoer en gebruik zorgen voor stress, angst en desoriëntatie; iets dat je geen enkel levend wezen moet willen aandoen, zeker niet bij feestelijke gebeurtenissen. Dat iets traditie is of ‘leuk voor de mensen’ kan nooit een reden zijn om met dergelijk leedvermaak door te gaan. Tradities eindigen waar het schaden van welzijn begint.

Uit de tijd
De Middeleeuwen, de tijd die door het festival wordt verbeeld, kende meer tradities die we om voordehand liggende redenen hebben afgeschaft, zoals aderlaten of heksenverbrandingen. We leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen, dus laten we dit jaar nog de volgende stap zetten: geen dieren meer (en dus ook geen dierenleed) op de festivals. Er zijn vele manieren te bedenken om de dieren te verbeelden: laat bijvoorbeeld kunstenaars aan de slag gaan, of organiseer een kinderactiviteit ‘maak je eigen uil’.

Stop met dieren op evenementen!
De Partij voor de Dieren Nijmegen roept alle organisatoren van festiviteiten waarbij dieren worden gebruikt op om daar onmiddellijk mee te stoppen. Wacht niet op een verbod vanuit de overheid, maar wees je tijd vooruit, ook als je de Middeleeuwen verbeeldt. Leed bij mens of dier, is einde van ’t vertier.

Michelle van Doorn
Partij voor de Dieren Nijmegen


Lees ook in De Gelderlander: 'Stop met levende dieren bij evenementen'