Partij voor de Dieren verovert twee zetels in Nijmegen


Michelle van Doorn en Eline Lauret in gemeen­teraad

22 maart 2018

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van Nijmegen twee zetels in de gemeenteraad gewonnen. Het was voor de PvdD de eerste keer dat ze aan de verkiezingen in Nijmegen meededen.

De belangrijkste speerpunten in het verkiezingsprogramma van de PvdD Nijmegen, evenals het landelijk programma ‘Plan B’ genoemd, waren onder meer de doelstelling om Nijmegen in 2030 energieneutraal te maken, het stevig aanpakken van de slechte luchtkwaliteit in de stad, de verstening stop te zetten en de vergroening van Nijmegen op gang te brengen. Daarnaast wil de partij meer investeren in de emancipatie van achtergestelde groepen in de stad en het van het gebruik van dieren bij evenementen verbieden.

Nieuwe raadsleden
De PvdD deed met een lijst van 10 kandidaten mee aan de Nijmeegse verkiezingen. Met de voorlopige verkiezingsuitslag gaan namens de partij Michelle van Doorn (fractievoorzitter) en Eline Lauret de gemeenteraad in. Donderdag worden echter pas de stemmen op persoonsniveau geteld, waarna de definitieve uitslag vrijdag bekendgemaakt wordt.

Michelle van Doorn, kersvers raadslid en fractievoorzitter is ontzettend blij met het vertrouwen van de duizenden Nijmegenaren die op de partij gestemd hebben.

"De voorspellingen gaven het al een beetje aan, maar nu is het echt waarheid geworden: we maken met twee zetels een mooie entree in de gemeenteraad van Nijmegen. Dank aan alle kiezers die dat mogelijk hebben gemaakt! De Nijmegenaren hebben met deze uitslag duidelijk gekozen voor een versnelde verduurzaming en vergroening van de stad en voor serieuze aandacht voor dierenwelzijn."

17 Gemeentes
De Partij voor de Dieren streed in 16 andere gemeentes ook mee voor raadszetels. In november werd in zowel Leeuwarden als Westerwolde al een zetel behaald. In elke gemeente waar de partij nu deelnam heeft zij een of meer zetels behaald. Leo de Groot zag in Arnhem zijn fractie van een naar twee raadsleden groeien, in Amsterdam breidde Johnas van Lammeren (raadslid van het jaar) zijn eenmansfractie uit tot drie raadsleden. In Utrecht behaalde de partij twee zetels en ook in Buren behaalde de partij winst: een tweede zetel.