Problemen rondom recreatie aan de Waal­stranden


Geza­men­lijke vragen van Partij voor de Dieren, D66, Groen­Links, SP en VVD

Indiendatum: aug. 2018

Nijmegen, 14 augustus 2018

Vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen ex artikel 39 van het reglement van de orde van de gemeenteraad van Nijmegen.

Betreft: problemen rondom recreatie aan de Waalstranden

Geacht College,

Veel inwoners en bezoekers van Nijmegen genieten volop van de prachtige natuur in onze omgeving. Veel mensen doen dat ook met respect voor natuur en milieu, maar helaas zien wij dat dit de laatste jaren ook heel vaak mis gaat. Zo stond de afgelopen jaren het recreëren aan het Waalstrand al meerdere malen ter discussie. In de zomerperiode stromen de natuurgebieden rondom onze stad massaal vol met Nijmegenaren die verkoeling zoeken aan de Waal. En niet zonder gevolgen. Veel Nijmeegse badgasten zorgen voor een hoop zwerfafval dat niet alleen zeer schadelijk is voor het milieu, maar vooral ook voor de wilde grote grazers en andere dieren die leven in De Gelderse Poort. Wilde Konikpaarden worden ziek van het plastic afval dat zij eten en verwonden zich aan onder andere lege blikjes en kapot glas, zo bleek al in het voorjaar van 2017 uit het bericht van De Gelderlander:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/stalen-kliko-s-moeten-afvalprobleem-ooijse-natuur-tegengaan~abd09209/

D66 is ervan overtuigd dat de primaire verantwoordelijkheid van het schoonhouden van het natuurgebied ligt bij de bezoekers zelf. De door het toenmalige college voorgestelde maatregelen (betere voorlichting, meer handhaving en het plaatsen van extra afvalcontainers) zouden bezoekers daarin zo goed mogelijk faciliteren, maar lijken nog steeds niet tot het gewenste resultaat te leiden. Ook dit jaar is het bij mooi weer nog steeds een puinhoop in het natuurgebied:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/waalstrand-blijft-bedolven-onder-br-rotzooi-er-moet-iets-veranderen~ab0ea6c8/

Daarbij lijken recreanten zich onvoldoende te realiseren dat zij zich begeven in een natuurgebied waar wilde dieren leven en bezoekers slechts 'te gast' zijn. De massale toestroom van mensen in het gebied tast de natuurlijke habitat van de wilde dieren zodanig aan, dat er nu daadwerkelijk gevaarlijke situaties ontstaan, zowel voor de wilde dieren, als voor de bezoekers zelf. Grote grazers worden 'verziekt' door badgasten die ze tegen de regels in toch eten aanbieden. Hierdoor kunnen de Konikpaarden agressief worden wat deze zomer al tot meerdere incidenten heeft geleid. Vandaag blijkt uit berichtgeving van De Gelderlander dat het afmaken van twee Konikpaarden nog de enige overgebleven oplossing is. De fractie van D66 betreurt ten zeerste dat recreatie van de mens op deze manier moet leiden tot het einde van deze dieren:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/door-waalstrandgasten-verziekte-agressieve-paarden-moeten-naar-de-slacht~a2b82037/

Hoewel het recreëren aan het Waalstrand bij mooi weer al lang problemen met zich meebrengt voor mens en natuur, lijkt een definitieve oplossing voor het vervuilingsprobleem nog steeds niet in zicht. Daarbij ontstaan er nu ook onveilige situaties door agressief gedrag van grote grazers doordat enkele bezoekers zich niet aan de regels houden (niet voeren en/of aanhalen van wilde dieren).

De fractie van D66 vindt het tijd voor actie heeft daarom de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat de door u genomen maatregelen (voorlichting, handhaving en extra afvalcontainers) niet voldoende zijn om de Waalstranden schoon te houden? (Zo nee: waarom niet?)

Hoewel D66 vindt dat bezoekers zelf primair verantwoordelijk zijn voor een schoon en veilig Waalstrand, lijkt deze verantwoordelijkheid door velen niet zo te worden gevoeld. De Waalstranden mogen dan grotendeels niet binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen liggen, maar de gemeente maakt de stranden wel voor groot (Nijmeegs) publiek toegankelijk door onder andere de plaatsing van de Ooijpoortbrug.

2. Bent u het met ons eens dat de gemeente Nijmegen hierdoor (mede) verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de Waalstranden en de veiligheid van bezoekers én wilde dieren? (Zo nee: waarom niet?)

3. Bent u het — gezien bovenstaande berichtgeving — met ons eens dat de situatie aan de Waalstranden voor mens, dier en milieu significant verslechtert?
3.a. Zo ja: bent u bereid daarom stevigere maatregelen te nemen?
3.b Zo nee: waarom niet?

Uit de berichtgeving blijkt dat het afmaken van Konikpaarden de enige overgebleven optie is om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Immers, er zijn in het natuurgebied op dit moment geen afgebakende gebieden die ontoegankelijk zijn voor recreanten. Het aanwijzen van specifieke gebieden voor recreanten / wilde dieren is mogelijk een oplossing voor de onveilige situatie die nu ontstaat.

4.a. Bent u het met ons eens dat niet alleen de veiligheid van bezoekers, maar ook van wilde dieren in het geding komt zolang mens en dier van hetzelfde gebied gebruik maakt? (Zo nee: waarom niet?)
4.b. Bent u bereid om te onderzoeken of er tijdens de zomerperiode een deel van het Waalstrand kan worden afgezet en ontoegankelijk kan worden gemaakt voor recreanten, zodat wilde dieren niet worden gestoord in hun natuurlijke habitat en het afmaken van Konikpaarden in de toekomst kan worden voorkomen?

Met vriendelijke groet,

Lusanne Bouwmans, D66
Michelle van Doorn, PvdD
Marieke Smit, GroenLinks
Petra Molenaar, SP
Erik van Zanten, VVD

Interessant voor jou

Maand van het voedsel, dus tijd voor het groene voorbeeld

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer