62 bomen met rouw­banden in 2 uur gekapt in Nijmegen


PvdD: "Handjevol klagers blijkbaar meer invloed dan veel grotere groep mensen die de bomen wilde redden"

16 oktober 2019

NIJMEGEN - Jarenlang probeerde buurtbewoner Michiel de Wit en de Partij voor de Dieren de 62 Italiaanse populieren aan de Industrieweg voor kap te behoeden. Tevergeefs. Woensdagmorgen waren ze binnen twee uur tijd verdwenen.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

De boomkappers begonnen extra vroeg om eventuele actievoerders voor te zijn. Na de recente uitspraak van Raad van State was er overigens toch geen redden meer aan voor de rij beeldbepalende bomen aan de Industrieweg. Buurtbewoner Michiel de Wit voerde een juridische strijd maar woonde volgens ‘s lands hoogste rechter te ver van de populieren af, om echt gedupeerd te zijn.

De 24 jaar oude bomen moesten volgens de gemeente weg omdat de wortels het fietspad omhoog duwen en en er regelmatig takken afvallen. Er is inmiddels een nieuwe rij, veel kleinere bomen geplant.

Niet gaan kijken

Gemeenteraadslid Eline Lauret bond dinsdag een zwart lint rond een van de 62 bomen die de volgende dag gekapt zouden worden.
Gemeenteraadslid Eline Lauret bond dinsdag een zwart lint rond een van de 62 bomen die de volgende dag gekapt zouden worden. © Partij voor de Dieren

De afgelopen dagen zocht hij nog wel contact met verantwoordelijk wethouder Bert Velthuis en de wijkmanager van Hees om te kijken of er nog wat te praten viel. ,,Maar gisteren kreeg ik van de wijkmanager te horen dat de bomen de volgende dag gekapt zouden worden”, aldus De Wit. ,,Ik ben niet gaan kijken, ik hoefde het niet te zien. Ik heb er moeite mee, omdat er toch 500 mensen een petitie hebben getekend. Ik ben maar met m’n kinderen naar een dierentuin gegaan.”

De twee gemeenteraadsleden van de Partij voor de Dieren in Nijmegen, Michelle van Doorn en Eline Lauret, bonden dinsdag nog symbolisch zwarte rouwbanden om de bomen heen. Volgens hen zijn er zestien klachten binnengekomen over de bomen. Van Doorn: ,,Een handjevol klagers heeft blijkbaar meer invloed dan de vele malen grotere groep mensen die de bomen wilden redden.”

>> Link naar artikel Gelderlander met video en daarin interview met Michelle van Doorn