Partij voor de Dieren: ‘Zet in op warmte uit water en aarde op Engie-terrein’


Verbranding van biomassa is scha­delijk voor de omgeving, mens en dier

6 november 2019
Het ENGIE-terrein waar links batterijpark en kantoren met zonnepanelen komen en rechts twee windmolens.
Het ENGIE-terrein waar links batterijpark en kantoren met zonnepanelen komen en rechts twee windmolens. © Bert Beelen

NIJMEGEN - Onderzoek mogelijkheden om warmte uit water en de aarde te gebruiken als energiebronnen op het Engie-terrein in Nijmegen-West. Dat zeg Eline Lauret, gemeenteraadslid van Partij voor de Dieren in Nijmegen.

Bron: Stephen Friedrichs / De Gelderlander

Die partij zorgde er begin oktober voor dat het onderwerp over een biomassacentrale in Nijmegen op de politieke agenda kwam. Tijdens een bijeenkomst in het stadhuis vroeg de Partij voor de Dieren - als enige - een debat aan over de gebiedsvisie van Engie, waarin de komst van een biomassacentrale als optie wordt genoemd op het terrein waar tot voor kort de kolencentrale stond. Ook vorig jaar ageerde de partij al tegen de komst van een biomassacentrale in Nijmegen.

Lauret: ,,Dat verbranding van biomassa schadelijk is voor de omgeving, mens en dier, staat inmiddels vast. Ik ben blij dat de rest van de Nijmeegse politiek dat inmiddels ook zo ziet. Neemt niet weg dat we op het Engie-terrein moeten inzetten op manieren om energie op te wekken die duurzaam zijn.”

Komst biomassacentrale van de baan

Engie wil dat in de toekomst onder meer gaan doen met zonnepanelen en twee windmolens. Wat betreft Lauret kan dat nog een stapje verder: ,,We willen dat onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van waterstof. Ook zijn er manieren om warmte uit de aarde te winnen. Mogelijk kan dat daar ook. Dat zou een mooi alternatief voor de verbranding van biomassa zijn.”

Engie liet eerder deze week niet langer van plan te zijn een biomassacentrale te bouwen, nadat zo’n beetje alle partijen in de Nijmeegse gemeenteraad aangaven tegen de verbranding van biomassa te zijn.

Gerelateerd nieuws

62 bomen met rouwbanden in 2 uur gekapt in Nijmegen

NIJMEGEN - Jarenlang probeerde buurtbewoner Michiel de Wit en de Partij voor de Dieren de 62 Italiaanse populi...

Lees verder

Expert: Nijmegen te laks met bestrijden van ratten

PREMIUM Eenden in het Kronenburgerpark. © Paul Rapp ...

Lees verder