Expert: Nijmegen te laks met bestrijden van ratten


PvdD: "Met strenge hand­having herstelt natuurlijk evenwicht en hoef je ratten niet meer te doden"

10 december 2019
Eenden in het Kronenburgerpark.
PREMIUM
Eenden in het Kronenburgerpark. © Paul Rapp

NIJMEGEN - Er zijn forse boetes nodig tegen het voeren van eenden in Kronenburgerpark. Dat is nodig om te voorkomen dat de aanwezigheid van ratten in het stadspark verder uit de hand loopt. Dat zegt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen, een autoriteit wat rattenbestrijding betreft.

Bron: Frank Hermans / De Gelderlander

Nijmegen heeft tot nu toe alleen bordjes opgehangen met de vriendelijke tekst ‘liever geen eenden voeren’. Maar dat vindt Meerburg te soft en volstrekt ontoereikend: ,,Door niet op te treden, veronachtzaamt de gemeente de wettelijke plicht om de volksgezondheid te garanderen.”

Afgelopen zondag besteedde het televisieprogramma De Monitor aandacht aan de Nijmeegse rattenoverlast, die behalve in het park ook al jaren opspeelt in het Waterkwartier. Omwonenden van Kronenburgerpark spreken van een rattenplaag en zeggen dat er tientallen ratten rondlopen. In de uitzending laat wethouder Bert Velthuis weten zich niet te herkennen in dat beeld. Hij zegt: ‘Ik snap dat burgers vinden dat elke rat er een te veel is. Maar ik kan niet bepaald opmaken dat we worden geconfronteerd met een rattenplaag.’

‘Ga wat doen’

Aan een lantaarnpaal bij de vijver in Kronenburgpark hangt een bord met de tekst: Watervogels liever niet voeren!
Aan een lantaarnpaal bij de vijver in Kronenburgpark hangt een bord met de tekst: Watervogels liever niet voeren! © Paul Rapp

Volgens deskundige Meerburg is het vreemd dat een wethouder het aan de beleving van de mensen wijt dat die ratten er zitten, terwijl ze voor iedereen te zien zijn. ,,Ik denk dan: ga wat doen, maak er beleid op.” Volgens de directeur van het KAD is sprake van het negeren van een serieus probleem. ,,De publieke gezondheid is in het geding. Ratten verspreiden virussen van ernstige ziektes als de ziekte van Weil en mond- en klauwzeer. Dan past het niet dat deze wethouder zich ervan af maakt als een ‘jantje van Nijmegen’.”

Volgens Bert Velthuis is dat laatste zeker niet aan de orde. Hij wijst op een stadsbrede rattenaanpak waarbij de gemeente nauw samenwerkt met huiseigenaren, woningcorporaties, rattenbestrijder DAR en inwoners van de stad. Jaarlijks geeft Nijmegen 2 ton uit aan rattenbestrijding.

Vriendelijke borden

Daarbij kiest Nijmegen bewust voor een ‘softere’ voorlichtingscampagne en ‘vriendelijke borden’ in plaats van direct boetes uitdelen. Dat gebeurt wel in gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Velthuis: ,,Mensen die de eendjes voeren, denken dat ze een goede daad verrichten.” Daar passen geen boetes bij, vindt hij.

In de uitzending van De Monitor komt een gedragsdeskundige aan het woord die stelt dat bij boetedreiging in andere gemeenten het aantal overtredingen terugvalt met 30 procent. Het gaat dan om fout geplaatste huisvuilzakken. Een woordvoerster van wethouder Velthuis: ,,In Nijmegen hebben we een vergelijkbaar effect, maar dan met het plakken van ‘Oeps!’-stickers op vuilniszakken die daar niet horen te liggen. Daar zijn dus geen boetes voor nodig.”

Bijkomend argument om niet direct te beboeten, is dat er onvoldoende geld is voor toezicht en handhaving. Onzin, meent Nijmeegs raadslid Eline Lauret van de Partij voor de Dieren. ,,Met boetes leren mensen sneller”, is haar overtuiging.

Bovendien: ,,Met strenge handhaving herstelt het natuurlijke evenwicht en hoef je ratten niet meer te doden.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: ‘Zet in op warmte uit water en aarde op Engie-terrein’

Het ENGIE-terrein waar links batterijpark en kantoren met zonnepanelen komen en rechts twee windmolens. ...

Lees verder

Hulpverlener gaat in Nijmegen voortaan ook huisdier checken bij kwetsbare gezinnen

PREMIUM Foto ter illustratie. © shutterstock ...

Lees verder