Bruls wil levenslang stadi­on­verbod voor relschoppers: 'Anders trek ik vergunning NEC in'


Nieuws­ar­tikel van Omroep gelderland

21 oktober 2021

Gepubliceerd op 21-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Verslaggever: Rob Haverkamp

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls van Nijmegen wil een levenslang stadionverbod voor de relschoppers die zich afgelopen weekeinde misdroegen na de derby tussen NEC en Vitesse. Zo niet, dan trekt hij de vergunning van de Nijmeegse voetbalclub in.

Update: NEC verbaasd over harde uitspraken Bruls

De ferme woorden van de burgervader kwamen in antwoord op vragen die woensdag vanuit de gemeenteraad gesteld werden over de veldslag die voor grote beroering zorgt in de voetbalwereld en daarbuiten.

Bekijk de beelden van de raadsvergadering waarin Bruls zegt dat hij een levenslang stadionverbod wil:

poster

Bruls wil levenslang stadionverbod voor relschoppers: 'Ander trek ik vergunning NEC in'

'Onacceptabel'

"Ik vind het een schande voor onze stad", zei Bruls tegen de raadsleden. "Wat mij betreft krijgt iemand die nu betrapt is een levenslang stadionverbod en omgevingsverbod. Zo niet, trek ik de vergunning van NEC in. Er is een grens gepasseerd die heel veel mensen in Nijmegen en daarbuiten voelen. En die grens is onacceptabel. Onacceptabel. "Of ook daadwerkelijk kan wat Bruls wil is nog maar de vraag. De KNVB-regels laten een stadionverbod van 240 maanden zien wanneer je iemand doodslaat. Bij herhaling van de meest ernstige misdragingen kan een levenslang stadionverbod worden opgelegd.

'Genoeg is genoeg'

Eline Lauret van de Partij voor de Dieren wees ook nog even op het besluit van Sandrina Hadderingh, die als hoofdredacteur van Omroep Gelderland landelijk de tongen losmaakte. "Ook heel erg is dat journalisten van Omroep Gelderland zodanig ernstig werden belaagd dat besloten is dat zij voorlopig geen verslaggeving meer doen rondom voetbalwedstrijden. Gezinnen met kinderen zijn angstig weggegaan, er werd met bier en urine gegooid. Genoeg is genoeg. "Yurre Wieken van de SP wilde weten of het college ook van mening is dat hier echt de persvrijheid in het geding is. "Ik ben het met u eens", reageerder Bruls daarop. "Die persvrijheid is zeker aangetast."

'Ik zou mijn personeel ook niet daar willen neerzetten'

"Ik had zelf geluk. Was ik vijf minuten later naar buiten gekomen dan weet ik dat het, behalve de gebruikelijke scheldkanonnades die ik al acht jaar over mij heen krijg, ook anders was afgelopen. Ik zie hoe journalisten daar vaak staan. "De burgemeester gaf ook aan met de hoofdredactie van Omroep Gelderland gebeld te hebben toen hij maandag van het besluit hoorde. "Om mijn sympathie uiteraard uit te spreken, maar ik zeg u ook eerlijk: ik heb ze ook gelijk gegeven. Ik zou mijn personeel ook niet daar willen neerzetten. En ik moet mijn personeel daar laten neerzetten, want wees u maar blij dat daar politie was. Uit Nijmegen én uit Arnhem, want die hebben nog erger voorkomen. "Donderdagavond is Bruls bij een bijeenkomst met honderd stewards van NEC. Hij heeft sterk de indruk dat verschillenden van die stewards het werk dat zij uit liefde voor de club altijd gedaan hebben niet meer willen doen. "Waarom moet je liefde voor iemand tonen, die zoveel haat teruggeeft?"

Bekijk ook het dossier over de nasleep van de derby.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Nijmegen doet mee met gemeenteraadsverkiezingen 2022

Partij voor de Dieren Nijmegen heeft de volgorde van de kandidatenlijst bekendgemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van m...

Lees verder

SP en Partij voor de Dieren willen geen nieuwe horeca op stadseiland bij Nijmegen

Gepubliceerd op 20-01-2022Bron: Omroep Gelderland NIJMEGEN - SP en Partij voor de Dieren in Nijmegen willen geen nieuwe hore...

Lees verder