SP en Partij voor de Dieren willen geen nieuwe horeca op stad­s­eiland bij Nijmegen


Nieuws­ar­tikel van Omroep Gelderland

20 januari 2022

Gepubliceerd op 20-01-2022
Bron: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - SP en Partij voor de Dieren in Nijmegen willen geen nieuwe horeca op het stadseiland Veur-Lent. Dat meldt RN7. In een groene variant zonder woningbouw op Veur-Lent staat een paviljoen van drie bouwlagen dat bedoeld is voor nieuwe horeca. Dat horecapaviljoen mag er niet komen, vinden beide fracties. Dit past bij een parkachtig landschap en maakt die zijde van het eiland sociaal veiliger, is de uitleg erbij. Maar daar zijn Partij voor de Dieren (PvdD) en SP in de gemeenteraad van Nijmegen het pertinent mee oneens. Eline Lauret (PvdD): "Er zijn helemaal geen problemen met sociale veiligheid daar." Lauret vreest geluidsoverlast voor De Stelt, de wijk aan de overkant, en voor meer verkeer op het eiland. Ook Marij Feddema (SP) is niet gelukkig met de 'verbeelding van deze variant'. “Bij een groene variant moet er geen bebouwing zijn, en dus ook geen horeca.” Veur-Lent ontstond door het project Ruimte voor de Waal om hoog water te kunnen opvangen. De gemeente Nijmegen heeft nieuwe woningen nodig en wil er bouwen.

Stadspeiling

Wat er op Veur-Lent uiteindelijk komt moet duidelijk worden na een stadspeiling onder zevenduizend mensen. Die kunnen kiezen uit vier varianten. Ze variëren van geen tot maximaal 250 woningen. De vier varianten zijn:

  • Waalpark: het gebied wordt ingericht als park met enkele voorzieningen.
  • Dijkbuurt: bescheiden woonprogramma van 30 woningen met enkele voorzieningen, parkachtige invulling met horeca, sport, cultuur en voorzieningen.
  • Brugkwartier: 100 woningen en enkele voorzieningen, bebouwing geconcentreerd rondom de Waalbrug. Sluit met stadswoningen en appartementen aan op de huidige bebouwing van het eiland.
  • Spiegelstad: 200-250 woningen en voorzieningen. Veur-Lent wordt hier een stedenbouwkundige stepping-stone die de Waalsprong en de bestaande stad verbindt.

'Onrust bij andere horeca'

SP en PvdD zeggen dat er onrust is onder de reeds bestaande horecagelegenheden op het eiland over mogelijk nieuwe concurrentie. “De horecaondernemers die hier al gevestigd zijn geven aan hierover niet geconsulteerd te zijn en ervaren dit als een bedreiging”, zegt Lauret. “Zo laten we de bestaande horeca, die het al moeilijk genoeg heeft op het moment, omvallen.” Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is verbaasd over de opschudding bij de partijen. “Dit stond al in het ambitiedocument voor dit gebied al aangegeven”, zegt hij. De gemeenteraad beslist of daar horeca komt of niet. “En het hoeft ook geen paviljoen van drie lagen te worden, want we hebben het niet over een ontwerp maar over een verbeelding van hoe het eruit zou kunnen komen te zien.”

Gerelateerd nieuws

Bruls wil levenslang stadionverbod voor relschoppers: 'Anders trek ik vergunning NEC in'

Gepubliceerd op 21-10-2021Bron: Omroep GelderlandVerslaggever: Rob Haverkamp NIJMEGEN - Burgemeester Bruls van Nijmegen wil ...

Lees verder

PvdD Kamerlid Esther Ouwehand voor lezing naar De Bastei

Nijmegen, 20 feb. - Op dinsdag 8 maart geeft Tweede Kamerlid Esther Ouwehand een lezing, met als thema de doorslaggevende ste...

Lees verder