College: ‘Houd tippelzone in Nijmegen nog twee jaar open’


Partij voor de Dieren vindt plannen college motie van wantrouwen richting zorg­ver­leners

19 juni 2019
Tippelzone Nijmegen
Tippelzone Nijmegen © Bert Beelen

NIJMEGEN - De tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen moet voorlopig openblijven. Dat liet het college van burgemeester en wethouders woensdagavond weten in het stadhuis tijdens een opiniërend debat. Daarmee lijkt het college deels toe te geven aan de wensen van het overgrote deel van de raad, dat eerder al liet weten niets te zien in een sluiting van de tippelzone.

Bron: Stephen Friedrichs / De Gelderlander

Deels, want uitgangspunt blijft nog altijd sluiting, zo liet wethouder Grete Visser weten. ,,Dat is de stip aan de horizon waar we naartoe willen werken.”

Wat haar betreft zou dat over twee jaar kunnen zijn. ,,In de tussentijd willen we kijken hoe we een alternatief kunnen creëren waarbij vrouwen die drugsverslaafd zijn en niet vrijwillig tippelen op een veilige en gezonde manier kunnen uittreden.” Dat kan bijvoorbeeld door zorgaanbod voor straatprostituees los te koppelen van de tippelzone, aldus de wethouder. ,,Maar daar hebben hulpverleners en de dames die werken op het tippelzone het meeste kijk op.”

‘Sterfhuisconstructie’

Eerder was het college nog stelliger: de tippelzone in Nijmegen moet dicht. Die stellingname viel verkeerd bij het overgrote deel van de raad. De handreiking die het college woensdagavond deed, kon rekenen op steun van 50PLUS , de SP en het CDA. Een meerderheid bleef echter kritisch.

Zo wees Quirijn Lokker (GroenLinks) erop dat straatprostituees nu ook al vanuit zorginstanties de mogelijkheid krijgen om een carriereswitch te maken. Volgens Charlotte Brand (PvdA) kiest het college bewust voor een sterfhuisconstructie en noemde Eline Lauret (Partij voor de Dieren) de plannen van het college zelfs een motie van wantrouwen richting zorgverleners.

Van dat laatste is zeker geen sprake, pareerde burgemeester Hubert Bruls. ,,De hulpverleners verrichten uitstekend werk. Maar laten we niet vergeten dat straatprostitutie een illegaal beroep is in Nederland.”