'Schrap die plastic touwtjes om fietsen bij NS-station in Nijmegen’


Partij voor de Dieren pleit voor mili­eu­vrien­delijk contro­le­systeem

24 juni 2019
Archieffoto: Medewerkers van de AFAC bij het ruimen van de fietsen
Archieffoto: Medewerkers van de AFAC bij het ruimen van de fietsen © Foto DG

NIJMEGEN - Om te checken hoe lang fietsen ongebruikt in de stalling van het centraal station Nijmegen staan, plakt de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) eens in de 28 dagen een sticker op alle fietsen en knoopt een touwtje om het frame. Een plástic touwtje en daar moet Nijmegen zo snel mogelijk vanaf, vindt de Partij voor de Dieren.

Bron: Suzanne de Winter / De Gelderlander

Massa's van die plastic touwtjes zwerven nu rond bij het centraal station en in de verre omgeving, zegt Eline Lauret van de Partij voor de Dieren.

Dit afval is slecht voor het milieu, maar die touwtjes worden ook opgepikt door vogels die ze in het broedseizoen aanzien voor nestmateriaal. ,,En dan raken ze erin verstrikt en gaan dood", aldus Lauret. Haar partij heeft de wethouder al aangesproken op de plastic touwtjes. ,,Er is toegezegd dat er in het najaar gekeken wordt naar een ander controlesysteem.”

Dode vogels

Maar daarmee is het probleem volgens de Partij voor de Dieren niet opgelost. ,,We willen dat het gebruik van die plastic touwtjes tot die tijd wordt opgeschort. Dat scheelt weer gewonde en dode vogels en ik weet niet hoe veel rommel op straat.”

Fietsers halen hun rijwiel uit de stalling, peuteren de sticker en het touwtje eraf en gooien die massaal op de grond.

De Partij voor de Dieren is ook niet blij met de plastic sticker die de AFAC gebruikt. ,,Dat zou in elk geval een biologisch afbreekbare sticker moeten zijn.” Lauret is voorstander van het digitale systeem dat de gemeente gebruikt in haar parkeergarage onder het stadhuis. ,,Zoiets zouden we voor de fietsenstallingen bij het station ook moeten hebben.”