Partij voor de Dieren in Nijmegen: ‘Rat­tenval en muizengif verbieden’


Ook ratten en muizen hebben een plek in het ecosysteem en preventie is beste

10 mei 2019
Bord in Amsterdam.
PREMIUM
Bord in Amsterdam. © ANP

NIJMEGEN - Ratten moeten niet gevangen worden met klemmen, muizen mogen niet bestreden worden met gifkorrels. Dat pleidooi houdt Partij voor de Dieren in Nijmegen. Om de huidige rattenoverlast in het Kronenburgerpark te bestrijden, moet er een verbod komen op het voeren van de eenden.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

De Partij voor de Dieren heeft met afgrijzen van de gemeente vernomen dat de ratten in het park bestreden worden met dodelijke vallen. ,,Ratten en muizen horen in het ecosysteem thuis”, stelt gemeenteraadslid Eline Lauret van de partij.


Preventie is volgens haar de beste manier om schade door de dieren te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze geen ziekten verspreiden. Er moet dan geen eten voor ze zijn, zoals gevoerde broodresten, en ook de omgeving en het riool moeten schoon zijn. Ze doet dan ook een beroep op de gemeente om het riool strikter te onderhouden. De vallen moet weg, vindt ze.

Inwendige bloedingen

De partij vindt ook dat muizen die binnenshuis voor overlast zorgen niet langer bestreden mogen worden met gifkorrels.

Lauret: ,,Na het eten van dit gif overlijdt het dier na enkele dagen aan inwendige bloedingen. Dit is een langzame, zeer stressvolle dood voor de dieren.” Verder wijst ze er op dat de kadavers van de vergiftigde dieren gevaarlijk kunnen zijn voor roofdieren, honden, katten, marters en vossen.

Harde aanpak

Bastiaan Meerburg van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen adviseert een harde aanpak, omdat een rattenplaag volgens hem niet onderschat mag worden.

Maar ook hij denkt dat preventie de beste methode is. De gemeente heeft daarbij alle vrijheid om de publieke gezondheid te beschermen. Een bord met ‘watervogels liever niet voeren’. vindt hij niet genoeg. ,,Waarom geen voederverbod? Dan kun je ook meteen handhaven.”