Onderzoek politie naar kwellen dieren bij Van Lymborch Festival


Partj voor de Dieren is blij met onderzoek naar dieren­mis­han­deling en onthouden nodige zorg aan varken

24 april 2019
Zwijnen en ganzen afgelopen jaar in de Blijde Incomste, de traditionele optocht bij de afsluiting van het Gebroeders van Limburg Festival.
PREMIUM
Zwijnen en ganzen afgelopen jaar in de Blijde Incomste, de traditionele optocht bij de afsluiting van het Gebroeders van Limburg Festival. © Bert Beelen

NIJMEGEN - De politie onderzoekt of er augustus vorig jaar bij het Van Lymborchfestival sprake was van dierenkwelling. De Partij voor de Dieren heeft daar aangifte van gedaan.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

Tijdens de zogenoemde Blijde Incomste, de traditionele middeleeuwse optocht door het stadscentrum, liepen onder meer ganzen, een kameel en varkens mee.

De twee raadsleden Michelle van Doorn en Eline Lauret van de Partij voor de Dieren maakten er filmopnames van, die nu gelden als onderzoeksmateriaal voor de politie. ,,Het is nog de vraag of het echt om dierenkwelling gaat”, zegt een woordvoerder van de politie.

,,De zaak is aanvankelijk onderzocht door de dierenpolitie, maar die is vorig jaar min of meer verdampt. Toen is het overgenomen door het blauwe team van de politie. De collega die het in portefeuille kreeg, werd langdurig ziek. Nu is het weer opgepakt.”

Met een stok geslagen

Raadslid Lauret toonde zich vorig jaar ontdaan over de omstandigheden voor de dieren. ,,Een van de varkens zakte bijna door de hoeven en had verkoeling nodig. Ik zag dat het beest bijna bezweek.’’

Ook waren er volgens haar veel bijna-bijtincidenten tussen de meelopende varkens, ganzen en kamelen. Allemaal van de stress.”

Collega Van Doorn vulde aan: ,,Een varken werd met een stok geslagen om bij de groep te blijven. Het gaat alle perken te buiten.” Zij pleiten voor een verbod op dieren bij dergelijke evenementen.

Bedreiging

Blijde Incomste 2018
Blijde Incomste 2018 © Bert Beelen

Raadslid Van Doorn deed na afloop van het festival ook aangifte van bedreiging. ,,De dierenverhuurder zag dat ik aan het filmen was en riep zoiets als: ‘als je iets met die beelden doet, ga ik je kop verbouwen’.”

Inmiddels heeft ze van de politie gehoord dat de aangifte van bedreiging geen vervolg krijgt. ,,Dat onderzoek is niet doorgezet en krijgt geen strafrechtelijk vervolg”, aldus de politiewoordvoerder.

De aangeefster is daar van op de hoogte gesteld.” Van Doorn bevestigt: ,,Ik begrijp dat de bedreiging niet ernstig genoeg was.”

De komende editie van het festival zullen er in ieder geval geen roofvogels en geen Blijde Incomste meer zijn, kondigt Rosalie Thomassen. Zij is de nieuwe zakelijk leider van het Van Lymborchfestival. ,,Het wordt helemaal anders, we kiezen voor een nieuwe opzet.”