Verkeers­borden van bamboe horen in Nijmegen, vindt Partij voor de Dieren


Verkeers­borden van bamboe zijn beter voor het milieu, robuuster en gaan langer mee

6 april 2019
Een verkeersbord van bamboe gaat langer mee en is milieuvriendelijker dan aluminium exemplaren, stelt de PvdD.
Een verkeersbord van bamboe gaat langer mee en is milieuvriendelijker dan aluminium exemplaren, stelt de PvdD. © Partij voor de Dieren, free

NIJMEGEN - De Partij voor de Dieren pleit voor proeven met verkeersborden van bamboe en geluidsschermen van bamboe in Nijmegen. Diverse gemeenten maakten die keuze al eerder. Verkeersborden van bamboe zijn volgens de partij beter voor het milieu, robuuster en gaan langer mee dan de traditionele aluminium modellen.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

Ze buigen en scheuren niet, er komen minder krassen op en ze kunnen goed tegen extreme temperaturen, hitte en kou. Daarom vraagt de Nijmeegse raadsfractie van de Partij voor de Dieren aan het gemeentebestuur om een experiment te starten met borden die gemaakt zijn van duurzaam geteelde bamboe.

Raadslid Eline Lauret wijst er op dat op tientallen plaatsen in Nederland al geëxperimenteerd wordt met de milieuvriendelijke borden.

Den Bosch en Amsterdam

In 2017 plaatste Den Bosch enkele proefexemplaren en vooral de laatste maanden volgen veel andere gemeenten. Er zijn proeven in onder meer Amsterdam en Rotterdam, Coevorden, Bloemendaal, IJmuiden en Utrecht. ,,We zijn er erg enthousiast over en wij zouden ze ook graag zien in Nijmegen”, aldus Lauret. ,,Het past bij een stad die de titel ‘Green Capital’ heeft gedragen. Bamboe kan volgens haar eventueel ook gebruikt worden voor plaatsnaam- en straatnaamborden.

Een bamboe is CO2-neutraal, legt Lauret uit. Bamboe verbruikt 400 kilo CO2 per kubieke meter, aluminium 33.000. Bamboe moet dan wel duurzaam geteeld worden: ,,Slechts een gedeelte van de stammen oogsten en de rest laten staan. Bovendien zijn de borden na gebruik volledig recyclebaar en kunnen bijvoorbeeld omgevormd worden tot spaanplaat.”

Fabrikant HR Groep, die ook veel aluminium borden maakt, geeft 20 jaar garantie op de bamboe exemplaren, die het samen met bamboefabrikant Moso ontwikkelt. Voor de aluminium versie is dat 12 jaar.

De Nijmeegse afdeling van de Partij voor de Dieren vraagt het gemeentebestuur ook om te gaan experimenteren met geluidsschermen van levend bamboe, zoals de provincie Noord-Holland ook al doet. Volgens de partij is de geluidhinder daardoor veel minder en het groen past beter in het landschap. Omwonenden zijn er daarom ook blijer mee, aldus Lauret. ,,En sommige vogels, zoals mussen, slapen er graag in.”