Dieren­am­bu­lance Nijmegen krijgt trou­ble­shooter


Partij voor de Dieren nog steeds ernstig bezorgd over 'niet func­ti­o­neren dieren­am­bu­lance'

19 februari 2019
Een groep vrijwilligers van de Dierenambulance Nijmegen poseerde in 2015 vanwege het 30-jarig bestaan. Inmiddels kampt de DAN met een tekort aan vrijwilligers. Archieffoto
Een groep vrijwilligers van de Dierenambulance Nijmegen poseerde in 2015 vanwege het 30-jarig bestaan. Inmiddels kampt de DAN met een tekort aan vrijwilligers. Archieffoto © Bert Roodbeen

NIJMEGEN - De Dierenambulance krijgt een troubleshooter die binnen een jaar tijd de problemen moet oplossen die zijn ontstaan. Door onder meer een gebrek aan vrijwilligers onder de chauffeurs, bijrijders en voor de telefooncentrale lukt het de ambulance al enige tijd niet om 24 uur per dag gewonde, dode en verweesde dieren op te halen.

Bron: Geert Willems / De Gelderlander

De gemeente Nijmegen stelt eenmalig 43.000 euro beschikbaar om zo'n coördinator voor 24 uur per week te betalen. Een gemeente is verplicht om dieren in nood te verzorgen en op te vangen en heeft die taak uitbesteed aan de Dierenambulance Nijmegen (DAN). De ambulance wordt geacht verongelukte dieren op te halen en zwerfdieren op te vangen.

Hokken te klein en verouderd

Het bestuur van de DAN probeert al maanden een oplossing te vinden voor de interne problemen maar is daar niet in geslaagd. De ambulance zelf kan geen extra beroepskracht betalen, dus springt de gemeente in. Nijmegen zal het komend jaar nog meer extra geld moeten steken voor het werk van de Dierenambulance, omdat er veel meer opvangruimte noodzakelijk is bij het onderkomen aan de Thijmstraat. De huidige hokken zijn te klein en verouderd.

De Gelderlander meldde al in juli 2018 dat er grote problemen waren bij de Dierenambulance in Nijmegen, die ook actief is in de gemeenten Druten, Heumen, Beuningen, Berg en Dal, Gennep en Mook. In een brandbrief aan de gemeenten meldde de DAN dat er nog maar tachtig vrijwilligers over waren, waar er honderd nodig zijn om het 24 uurs-rooster dicht te krijgen.

Ziek thuis

Een van de twee betaalde krachten, directeur Ton Jacobs, zat toen ziek thuis. Er werd een fondsenwerver aangesteld om meer betaalde krachten binnen te halen, maar nu springt de gemeente Nijmegen bij. Onder anderen gemeenteraadslid Eline Lauret van de Partij voor de Dieren liet onlangs nog weten ernstig bezorgd te zijn over het ‘niet functioneren van de Dierenambulance’.

De DAN krijgt jaarlijks subsidie van de gemeente Nijmegen. In 2017 was dat ruim 105.000 euro en een dergelijk bedrag was ook begroot voor afgelopen jaar. Dit jaar wordt het bedrag dus flink verhoogd om het beleid te kunnen voortzetten.

Gerelateerd nieuws

Nog steeds grote problemen bij Dierenambulance in Nijmegen

© Theo Peeters NIJMEG...

Lees verder

Nijmeegs college wil best bemiddelen, maar gaat zelf niet over vossenjacht

Een vos. © Berith Moonen NIJMEGEN - Als een me...

Lees verder