Nijmegen krijgt geen verkeers­borden van bamboe


Partij voor de Dieren vindt dat mili­eu­vrien­de­lijker bamboe verkeers­borden bij Green Capital passen

5 juli 2019
Een verkeersbord gemaakt van bamboe, langs de Utrechtse Croeselaan.
Een verkeersbord gemaakt van bamboe, langs de Utrechtse Croeselaan. © ad

NIJMEGEN - Nijmegen krijgt voorlopig geen verkeersborden of geluidsschermen van bamboe. Het college van burgemeester en wethouders ziet niets in het voorstel van de Partij voor de Dieren om in Nijmegen een proef te houden, zo laat zij weten in een brief.

Bron: Stephen Friedrichs / De Gelderlander

Partij voor de Dieren-raadslid Eline Lauret pleitte dit voorjaar voor een dergelijke proef, in navolging van steden als Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

,,We zijn er erg enthousiast over en wij zouden ze ook graag zien in Nijmegen”, stelde Lauret eerder. ,,Het past bij een stad die de titel ‘Green Capital’ heeft gedragen.”

Volgens het raadslid zijn verkeersborden en geluidsschermen van bamboe beter voor het milieu, robuuster en gaan ze langer mee dan de traditionele aluminium modellen. Daarom stelde zij schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Het college deelt die mening niet, zo blijkt nu: ‘Ze zijn meer dan 100 procent duurder, zwaarder, het is onduidelijk hoe lang ze meegaan en of ze voldoende vandalismebestendig zijn.’

Hoge transportkosten

Daarnaast, zo constateert het college, komt de bamboe helemaal uit Azië, wat de transport duurder en milieuonvriendelijker maakt. Tot slot zijn de huidige aluminiumborden ook al vrijwel volledig recyclebaar.

Toch houdt Nijmegen de deur op een kier voor bamboe, als het gaat om geluidsschermen: ‘We zijn bereid om de pilots buiten Nijmegen te volgen en indien daar positieve resultaten uitkomen zijn we ook bereid om te onderzoeken of het toepassen van dit soort geluidsschermen in Nijmegen aanvaardbaar en mogelijk zijn’.