De ING, een huisbank met een strafblad?


Schrif­te­lijke art.39 vragen van Groen­Links en de Partij voor de Dieren

Indiendatum: 3 mei 2019

Geacht college,

Sinds 1 juni 2015 is de ING Bank de huisbank van de gemeente Nijmegen en wordt het contract iedere 2 jaar (stilzwijgend) verlengd.

Sinds 4 september 2018 heeft de ING Bank een strafblad. Zij hebben een transactie van 775 miljoen euro betaald, omdat ze zich jarenlang en structureel schuldig hebben gemaakt aan o.a. schuldwitwassen1. Het OM stelt dat de ING zich schuldig heeft gemaakt aan buitengewoon ernstige feiten en het in haar gestelde vertrouwen ernstig heeft beschaamd. Dit is de grootste financiële boete die ooit door een bedrijf in Nederland aan het OM is betaald.

Daarnaast blijkt dat de ING Bank in de eerlijke bankwijzer een onvoldoende scoort op de beoordelingscriteria dierenwelzijn, klimaatverandering, bonussen, transparantie, gendergelijkheid, woningbouw &vastgoed, bosbouw, financiële sector, elektriciteitsproductie, natuur, olie & gas en belastingen.2 Het cijfer dat de bank scoort op het onderdeel klimaatverandering, gebaseerd op praktijkonderzoek, is slechts een 2/10.

Tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Nijmegen voor 2019, is in de gespreksronde door GroenLinks en de Partij voor de Dieren de vraag gesteld of de gemeente het contract met ING om deze redenen niet zou moeten opzeggen. De wethouder heeft toen aangegeven dat het huidige contract niet of moeizaam kon worden beëindigd en dit de gemeente voor forse extra kosten zou stellen.

Op de aandeelhoudersvergadering van de ING op 23 april was deze witwasaffaire voor de aandeelhouders reden om aan het bestuur van de ING geen decharge te verlenen voor het jaar 2018.

Deze affaire was voor de minister van Financiën op 28 maart 2019 reden om het lopende contract met de ING per 1 juni 2020 niet te verlengen en opnieuw aan te besteden 3. Daarin zal hij ook

strengere criteria toepassen m.b.t. strafrechtelijke transacties en veroordelingen en ook een strengere duurzaamheidstoets opnemen.

Wij zien dat zowel de minister van Financiën als de aandeelhouders recent duidelijk consequenties verbinden aan de grove en langdurige schending van de financiële integriteit door de ING Bank.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

1. Deelt het college van B&W de mening dat de integriteit van de huisbank van een overheidsorgaan, zoals de gemeente Nijmegen, boven alle twijfel verheven moet zijn?

Zo nee, waarom niet?

2. Is het college het met ons eens dat de overheid in integriteitskwesties een voorbeeldrol heeft en is zij bereid deze grove integriteitsschending door de ING te veroordelen?

Zo nee, waarom niet?

3. Is het college bereid om, naar voorbeeld van de minister van Financiën, het contract met de ING per 1 juni 2021 op te zeggen en tijdig een nieuwe aanbesteding te organiseren met daarin strengere criteria voor integriteit en duurzaamheid?

Zo nee, waarom niet?

4. Is het college bereid om, net als de minister van Financiën, voor de tussenliggende periode 2019-2021, het gesprek met de ING aan te gaan om de voorwaarden van de overeenkomst tussentijds aan te scherpen met extra voorwaarden voor integriteit en duurzaamheid?

Zo nee, waarom niet?

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Joep Bos-Coenraad, GroenLinks Nijmegen

Michelle van Doorn, Partij voor de Dieren Nijmegen

1 https://www.om.nl/@103953/ing-...

2 https://eerlijkegeldwijzer.nl/...

3 https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/03/28/kamerbrief-

aanbestedingen-betalingsverkeer-van-de-rijksoverheid

Indiendatum: 3 mei 2019
Antwoorddatum: 25 jun. 2019

Document Nijmegen - Brief aan fracties GroenLinks en Partij voor de Dieren - De ING, een huisbank met een strafblad - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Geachte heer Bos Coenraad en mevrouw Van Doorn,


Hierbij ontvangt u de antwoorden op de door u gestelde vragen over onze huisbankier ING.

Deelt het college van B&W de mening dat de integriteit van de huisbank van een overheidsorgaan ,zoals de gemeente Nijmegen, boven alle twijfel verheven moet zijn?
Zo nee, waarom niet?

Ja.

Is het college het met ons eens dat de overheid in integriteitskwesties een voorbeeldrol heeft en is zij bereid deze grove integriteitsschending door de ING te veroordelen?
Zo nee, waarom niet?

Ja.

Is het college bereid om, naar voorbeeld van de minister van Financiën, het contract met de ING per 1 juni 2021 op te zeggen en tijdig een nieuwe aanbesteding te organiseren met daarin strengere criteria voor integriteit en duurzaamheid?
Zo nee, waarom niet?

Het college zal bij een nieuwe aanbesteding, binnen de mogelijkheden die de wet biedt, strengere eisen stellen aan integriteit en duurzaamheid. Het zal daarbij aansluiting zoeken bij de uitkomsten van het onderzoek dat de Minister van Financiën naar die mogelijkheden heeft ingesteld.
Hoewel het college buitengewoon veel belang hecht aan de integriteit van de huisbankier en daarover met de huisbankier ook in gesprek zal gaan, acht het college het niet opportuun om het contract vervroegd te beëindigen. Daarbij spelen de volgende overwegingen:

- Vanuit de praktijk van de gemeentelijke bedrijfsvoering bestaat geen noodzaak tot opzegging: de dienstverlening verloopt naar volle tevredenheid, systemen en
processen zijn goed afgestemd en alle relaties (zowel burgers als bedrijven) zijn erop ingericht .
- Bij wisseling van huisbankier treden hoge transitiekosten op voor zowel de gemeente als de externe relaties. Wij willen deze kosten nu niet naar voren halen.
- Op grond van de vigerende wetgeving kan de huidige huisbankier niet worden uitgesloten bij een her-aanbesteding.

Is het college bereid om, net als de minister van Financiën, voor de tussenliggende periode 2019-2021, het gesprek met de ING aan te gaan om de voorwaarden van de overeenkomst tussentijds aan te scherpen met extra voorwaarden voor integriteit en duurzaamheid?
Zo nee, waarom niet?

Het college zal met de huisbankier de ernst van de situatie bespreken en binnen de contractuele verhoudingen de mogelijkheid van aanscherping van gedragsregels op het vlak van integriteit en duurzaamheid aan de orde stellen.

Hoogachtend,
Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen

Interessant voor jou

Bamboe voor verkeersborden en geluidsschermen

Lees verder

Kronenburgerpark: bestrijding van ratten, of van overlast door ratten?

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer