Bart Salemans over Evaluatie Uitvoe­rings­agenda Dieren­welzijn 2021-2022


Besluit­ronde 3 juli 2024 - Agen­dapunt 7.7

4 juli 2024

De uitvoeringsagenda dierenwelzijn, althans de evaluatie ervan. Wij zijn blij deze evaluatie enkele weken terug geagendeerd te kunnen hebben met de fracties van ODV, CDA, SP en GroenLinks. De dieren zijn in grotere getalen dan mensen inwoners van de stad, in acht gehouden dat mensen natuurlijk ook dieren zijn. De dieren zijn gemoeid met de beslissingen die hier worden genomen en met het beleid dat wordt gevormd voor een sociale, inclusieve en diervriendelijke stad.

En ik zei het in de kamerronde natuurlijk al, maar ik benadruk hier graag nogmaals dat wij het college ervoor erkentelijk zijn dat Nijmegen een dierenwelzijnsbeleid heeft en een wethouder dierenwelzijn heeft. Een wethouder, moet u weten voorzitter, die mij van de week via de app live op de hoogte hield toen hij aan het vliegend hert-spotten was in Heilig Landstichting, middels een mini-foto en videoverslag. Kijk, dat kan natuurlijk alleen maar gewaardeerd worden; het vliegend hert is één van die vele mooie soorten fenomenale dieren die in Nijmegen en directe omstreken wonen. Dieren die geen stem hebben, maar waar uiteindelijk wel beslissingen over worden genomen, in deze raadzaal. En daarom is het zo belangrijk dat er beleid is rondom het dierenwelzijn in Nijmegen en dat dit beleid ook blijft door ontwikkelen. En de evaluatie van de dierenwelzijnsagenda is uiteraard hét moment om met elkaar in gesprek te gaan en suggesties te doen om mee te geven voor de vorming van de geactualiseerde dierenwelzijnsagenda, die ná het reces naar de raad zal komen.

En daarom heeft mijn partij een aantal suggesties geformuleerd in de vorm van moties.

Voorzitter, aller éérst is het zo dat het college in de evaluatie van de dierenwelzijnsagenda te kennen geeft geen prioriteit te hebben gegeven aan de vorming van een informatieplatform rondom dieren en dierenwelzijn. Partij voor de Dieren ziet er noodzaak in hier wel vorm aan te geven en hier in ieder geval een begin mee te maken. Daarom dienen wij de motie: Ter info klik hier om meer dierenleed te voorkomen in, samen met PvdA. Per slot van rekening is het zo dat als informatie voor handen is hier echt een sterke preventieve werking vanuit kan gaan. We roepen het college op om een stappenplan te formuleren om een dergelijke informatiepagina op de website van de gemeente Nijmegen vorm te gegeven en doen daarbij een aantal suggesties om tot die vormgeving te komen.

Ook voorzitter, hebben we gedacht aan de wespen van Nijmegen, onze grote kleine zwart geel gekleurde vrienden. Ik weet dat die combinatie van kleuren voor sommigen in deze raad andere associaties met zich meebrengt, maar laat het me eest even uitleggen. Het gaat hier namelijk sowieso niet om een oplopende miljoeneninvestering om de wesp te redden. Wespen worden vaak als overlast gevende dieren gezien en worden vaak bestreden met gif. Maar dit gif is behalve voor de wespen ook zeer schadelijk voor bijvoorbeeld vissen, muizen, katten en insecten zoals libellen, vlinders en bijen, om er maar een paar op te noemen. Bovendien zijn wespen zeer nuttige dieren; ze bestuiven bijvoorbeeld, voorkomen plagen van andere insecten en zijn voedsel voor andere dieren. Toch is het zo dat veel mensen legitieme gevoelens van angst hebben voor wespen. Spheksofobie heet dat, blijkbaar. Maar voor hen én voor de wespen zijn er ook milieuvriendelijke methoden om van overlast van wespen af te komen, waar de wespenconsulent deel van uitmaakt. In de motie Motie Wespenconsulent bij wespenoverlast roepen wij het college simpelweg op inwoners van Nijmegen hierover te informeren en vooral ook door te verwijzen naar de zogeheten Wespenconsulent. Laat de wespen van Nijmegen alsjeblieft niet failliet gaan aan gifgebruik.

In de motie Nijmegen op weg naar dierproefvrij die wij indienen samen met GroenLinks, roepen wij het college op om in gesprek te gaan met gemoeide stakeholders, over hoe beleid kan worden gevormd om de gemeente Nijmegen uiteindelijk volledig proefdiervrij te maken. En ja, daarbij weten wij dat de invloed van de gemeente omtrent dierproeven beperkt is. Maar als gemeente kun je er in elk geval in meedingen om zaken te faciliteren en het gesprek aan te gaan met deze gemoeide bedrijven en instellingen, zoals bijvoorbeeld het Radboud en Novio Tech Campus BV.

In de motie Help de Pad op Pad die wij samen indienen met CDA geven wij het college in de oproep aanbevelingen mee om verschillende soorten amfibieën letterlijk weer op weg te hebben. En om daarmee te voorkomen dat amfibieën een vroegtijdige dood sterven. Hiermee kan de biodiversiteit van Nijmegen worden bevorderd en behouden we daarmee verschillende soorten dieren. De motie voorziet bijvoorbeeld in het onderzoeken of er trappetjes in putten kunnen worden geplaatst, waardoor amfibieën de weg naar de begane grond weer kunnen vinden als zij in een put zijn gevallen.

En tot slot voorzitter, in heel Nederland zien we, gezien de cijfers, een forse toename van stroperij. Het toezicht hierop ontbreekt omdat er in heel Gelderland Zuid slechts 1 groene BOA actief is. Heel veel is zodoende ook onbekend over de stroperij, zo ook in Nijmegen omdat het zicht hierop ontbreekt. Daarom roepen we het college op om in te zetten op een goede samenwerking tussen groene boa’s, politie, NVWA en LID om stroperij aan te pakken en te onderzoeken of stroperij beter kan worden aangepakt én voorkomen. En dat doen wij dus middels de motie Nijmegen vrij van stroperij die wij indienen samen met de fractie van CDA.


Klik hier om het debat te bekijken en/of te beluisteren.