Kappen met kappen in Park Brak­ken­stein


Teken de petitie tegen de kap van meer dan 200 bomen

30 januari 2023

Klik hier om de petitie direct te ondertekenen

Protestactie boomkap Park Brakkenstein: kappen met kappen

NIJMEGEN – De Partij voor de Dieren Nijmegen houdt op vrijdagmiddag een protestactie in Park Brakkenstein tegen het plan van de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit om daar ruim tweehonderd bomen te kappen. Onnodig, onverantwoord en destructief ten opzichte van de alarmerende staat van het klimaat en de biodiversiteit, noemt de partij het kapplan. Ze roept dan ook iedereen op om mee te doen.

Geef Bomen een Stem

Op vrijdagmiddag 3 februari om 15.30 uur gaat de protestactie Geef Bomen een Stem van de Partij voor de Dieren in Nijmegen van start. Verschillende partijleden en andere betrokkenen maken voor de bomen die gekapt moeten worden een protestbord. Ook wordt aan al deze bomen een groen lint vastgemaakt. De partij visualiseert zo hoe veel bomen er worden gekapt en laat hen mee protesteren tegen hun kap. Campusdichter Derk Wijkamps zal ook aanwezig zijn om een gedicht voor te dragen.

Bomen zijn volgens de Partij voor de Dieren onmisbaar voor de natuur, biodiversiteit en al het leven. Juist in een tijd van extreme temperaturen zijn bomen belangrijk, omdat ze verkoelend werken bij hitte. Daarnaast gaan ze wateroverlast tegen. Bovendien zijn de bomen van levensbelang voor vele soorten dieren en planten. “Het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het één na beste moment is vandaag,” stelt de partij.

Groene gemeente kapt gezonde bomen

Met het protest gaat de partij in tegen de kapvergunning die de gemeente Nijmegen heeft gekregen. De bomen worden gekapt omwille van ‘de allure van het park’. De gemeente en de Radboud Universiteit willen in het park de oorspronkelijke lanenstructuur herstellen. Dit terwijl de gemeente juist vanaf 2023 jaarlijks een groei van netto duizend bomen extra zegt te willen om Nijmegen te vergroenen. Ook schrijft de gemeente in een speciaal ‘Bomenplan’ dat ze bomen– die ze het groene kapitaal van de stad noemt – zo lang mogelijk wil behouden. Dat de gemeente een kapvergunning heeft aangevraagd voor het kappen van grotendeels gezonde bomen, vindt de Partij voor de Dieren dan ook onaanvaardbaar.

Bewoners van de wijken Brakkenstein en Groenewoud stelden al eerder een petitie op tegen de boomkap.
Kappen met kappen!

Klik hier om de petitie te ondertekenen.

De protestactie begint om 15:30 op de viersprong (paarse circel) in Park Brakkenstein

Gerelateerd nieuws

Vacature: beleidsmedewerker gemeenteraadsfractie PvdD Nijmegen

De Partij voor de Dieren is inmiddels een gevestigde partij in de gemeenteraad van Nijmegen. Als aanjaagpartij willen wij and...

Lees verder

LHBTIQA+ persoon in Nijmegen? Deel jouw ervaring met Vizier Oost voor belangrijk onderzoek.

Waar voel jij je veilig en waar niet? Is er ruimte voor jouw identiteit in jouw omgeving, religie of sport? En wat kan er bet...

Lees verder