Statement PvdD Nijmegen over de nieuwe fossiel gestookte gascen­trale


"Partij voor de Dieren staat pal achter de eis van Extinction Rebellion om onmid­dellijk af te zien van de bouw."

30 mei 2024

De biodiversiteits- en klimaatcrisis zijn nú en moeten ook nú worden bestreden. De bouw van een nieuwe fossiel gestookte gascentrale in Nijmegen is onverantwoord en verergert deze crises juist. Partij voor de Dieren staat daarom pal achter de eis van Extinction Rebellion om onmiddellijk af te zien van de bouw.

Wij hebben ons altijd overduidelijk uitgesproken, verzet én ingezet om dit plan tegen te houden. Het referendum van Tegengas Nijmegen (met wel 2233 steunverklaringen) om de bouw van de aardgascentrale te voorkomen werd door de raad weggestemd. Alleen PvdD, SP en PvdA stemden vóór het referendum (bron 1).

Ons voorstel om verbranding van fossiel gas niet toe te staan werd alleen gesteund door SP (bron 2). De raad stemde vervolgens in grote meerderheid voor de bouw van de aardgascentrale. Alleen PvdD en SP stemden tégen (bron 3). Daarbij zijn wij de gemeente Beuningen erkentelijk dat zij in grote meerderheid tégen de aardgascentrale stemden (bron 4).

Wij roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij de solidariteitsdemonstratie in de vorm van een protestmars die op zaterdag 1 juni om 12:00 start v.a. het stationsplein (bron 5).

----
Bronnen met stemoverzichten

Bron 1: https://nijmegen.bestuurlijkei... [agendapunt 7.3.1]
Bron 2: https://nijmegen.bestuurlijkei...
Bron 3: https://nijmegen.bestuurlijkei... [agendapunt 7.3.2]
Bron 4: https://nijmegen.bestuurlijkei...