Klimaatrechtvaardigheid
De lusten en de lasten van de energietransitie gaan we eerlijk verdelen: de grootste vervuilers betalen de zwaarste lasten. Lagere inkomens krijgen de nodige ondersteuning. Inwoners profiteren mee van de opwek van duurzame energie en zijn een belangrijke gesprekspartner in de planvorming.
● Het principe “de vervuiler betaalt” blijft grondslag voor gemeentelijke heffingen, onder andere bij de afvalstoffenheffing. Inwoners die minder afval aanbieden hebben lagere kosten. Het laten ophalen of wegbrengen van grofvuil blijft gratis tot een bepaalde hoeveelheid. Ook komt er een groene heffingskorting op de onroerendezaakbelasting, zodat het financieel aantrekkelijker wordt om een huis of bedrijfspand te verduurzamen.
● Steeds meer inwoners hebben te maken met energiearmoede. Door hoge energiekosten en een laag inkomen hebben ze geen geld om energiemaatregelen te kunnen nemen. Deze inwoners krijgen ondersteuning van de gemeente.
● Initiatieven voor duurzame opwek zijn voor ten minste 50% lokaal eigendom, zodat omwonenden delen in de opbrengsten en een stem hebben in hoe en waar de energie wordt opgewekt.
● Nijmegen zet zich pro-actief in om ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving, zoals jongeren, mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterde mensen, beter te betrekken in het participatieproces van de energietransitie.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 14 november 2024 Motie - Onderteken Manifest tegen Ecocide
- 1 november 2023 Motie: Ambassadeur voor klimaat en biodiversiteit
- 27 september 2023 Motie: Klimaatbegroting Nijmegen beslispunt 3
- 28 juni 2023 Amendement: Noodtoestand?! Niet bezuinigen!
- 8 maart 2023 Amendement: De duivel zit in het detail
- 8 juni 2022 Motie IPCC op de agenda
- 20 oktober 2021 De kachel of de pijp uit (beslispunt 1)